BLOG

Porovnanie najobľúbenejších druhov a typov diét

IdealBody®

Autor článku:

IdealBody®

 

Ktoré sú najobľúbenejšie typy diét a ako ich rozdeľujeme? Pozrime sa na porovnanie!

Pravdepodobne už každý z nás držal diétu. Túžba po ideálnej postave je stará ako ľudstvo samotné a ideálna postava je už mnoho desaťročí spojená so štíhlosťou. 21. storočie je poznačené vybudovaním celého odvetvia v oblasti chudnutia a diéty, nespočetné množstvo diét sľubuje perfektnú postavu. Dnes sa pozrieme na to, čo jednotlivé druhy diét poskytujú, čo znamená zdravé stravovanie a či vôbec existuje najlepšia diéta.

Najlepšie typy diét

Typy diét

Pokiaľ ide o chudnutie, samozrejme, každý hľadá tú najlepšiu diétu. Ale ako už bolo spomenuté, počet diét je takmer nekonečný. Ak by sme však napriek tomu chceli v krátkosti zhrnúť, aká je dobrá diéta, mohli by sme povedať, že sa riadi zásadou zdravého chudnutia.

Naše telo má základné potreby. To znamená, že denne musíme vypiť 2-2,5 litra tekutín a musíme spať dostatočne dlho, taktiež musíme prijať potrebné množstvo bielkovín a sacharidov, vitamínov a minerálov a počet prijatých kalórií by nemal klesnúť pod určitú hranicu.

Pretože takmer každá diéta je založená na nejakej forme obmedzenia, niektoré z našich základných potrieb sú počas diéty často ohrozené. Pri diétach s vysokým obsahom tukov neprijímame dostatok vlákniny a vitamínov, počas ovocnej diéty dochádza k nedostatku bielkovín. Poďme sa však pozrieť na najobľúbenejšie druhy diét postupne!

Obľúbené druhy diét

Idealbody

Dovoľte, aby sme pri popise jednotlivých druhov diét uprednostnili samých seba a začali s oboznamovaním bielkovinovej diéty.

Zmyslom Idealbody diéty je náhrada niektorých denných jedál koktejlmi, ktoré podporujú chudnutie. Idealbody koktejly sú považované za náhradu jedla, pretože vďaka svojmu zloženiu nahrádzajú kompletné jedlo.

Okrem 40% bielkovín obsahujú vlákninu, mastné kyseliny, potrebné množstvo sacharidov, vitamínov a minerálov, tým nedochádza v tele k ich nedostatku ani počas diéty. Je to šetrná metóda, ktorá nie je založená na pôste a nevyvoláva jojo efekt.

Koktejly Idealbody môžete konzumovať podľa niekoľkých rôznych diétnych programov:

  • 21-dňová diéta je už určená pre tých, ktorí myslia dlhodobejšie, stále si však nevyžaduje dôkladnú prípravu. Už po prvom výlučne koktejlovom dni sa môže obedovať tuhé jedlo v hodnote 600 kalórií, čím sa táto diéta považuje za ľahko dodržateľnú.
  • Klasická 30-dňová diéta je od samých začiatkov najobľúbenejšou. Počas nej sa v 3, čoraz ľahších fázach postupne vracia stravovanie do našich životov: po prvých 3 výlučne koktejlových dňoch  nasleduje fáza kombinovaná s tuhým obedom a na konci diéty sa môžu konzumovať už aj raňajky v hodnote 300 kalórií. Popularita tejto metódy spočíva v tom, že okrem chudnutia prispieva aj k rozvoju zdravších stravovacích návykov.
  • 90-dňová diéta je skutočným programom zmeny životného štýlu. Prakticky sa skladá z 3 30-dňových diét a počas týchto 90 dní sa môžete zbaviť aj výraznej nadváhy. Dietujúci počas nej dokonca môžu navždy skoncovať aj so svojimi zlými stravovacími návykmi, takže ak nejde len o pár kíl navyše, vždy odporúčame 90-dňovú diétu.
Večne na diétach

Keďže vieme, že na prvý pohľad sa zdá byť ťažké rozhodnúť sa, ktorá z diét by bola najvhodnejšia vzhľadom na váš cieľ, životnú situáciu, vytvorili sme diétnu kalkulačku, ktorá vám po zadaní niekoľkých základných údajov ukáže najlepšiu diétu pre vás.

A ak chcete byť skutočným profesionálom v oblasti diéty, stiahnite si nášho Sprievodcu diétou zadarmo a dozveďte sa všetko o rôznych diétach, zdravom životnom štýle a stravovaní.

Paleo diéta

Paleo diéta je všeobecne známa ako diéta pravekých ľudí, pretože paleolitická výživa je založená na kulinárskom umení našich predkov. Paleo stravovanie sa vyhýba všetkým spracovaným potravinám, uprednostňuje ovocie, zeleninu, vajcia, semená a mäso. Keďže prívrženci paleolitickej diéty získavajú sacharidy iba zo zeleniny a ovocia, je možné ju považovať aj za druh ketogénnej diéty. Zástancovia paleo diéty sa tiež domnievajú, že dokáže potlačiť množstvo civilizačných chorôb, napríklad hypertenziu.

Ketogénna diéta

Podstatou ketogénnej diéty je pokryť energetické potreby tela hlavne pomocou tukov. To znamená, že, zatiaľ čo v prípade bežného stravovania naše telo získava energiu pre svoje fungovanie zo sacharidov, pri ich nedostatku je schopné energiu získavať aj z tukov. Áno, aj z uloženého tuku. Ketogénna diéta je teda založená na extrémne nízkom príjme sacharidov (30 g denne) a hlavným zdrojom živín sú rôzne druhy mäsa a mastné jedlá.

druhy diét

Zónová strava

Zónová diéta dostala svoj názov na základe toho, že podľa jej tvorcu jej dodržiavaním dokážeme udržať hormonálnu rovnováhu tela v správnej „zóne“, a tak môžeme zdravšie žiť a následne chudnúť. Podstata diéty spočíva v tom, že každé jedlo by malo obsahovať správny pomer výživných látok. To znamená 40% sacharidov, 30% bielkovín a 30% tukov.

Prerušovaný pôst

Prerušovaný pôst znamená presne to, čo naznačuje aj jej názov: strieda sa časť dňa, počas ktorého môžeme jesť s prísnym pôstom. Existuje niekoľko druhov prerušovaného pôstu, Lean Gains predpisuje 8 hodín stravovania po 16 hodinách hladovania, Warrior Diet stanovuje iba 4 hodiny stravovania oproti 20 hodinám hladovania, Alternate-day fasting strieda 24 hodín hladovania s 24 hodinami stravovania. Kritici tvrdia, že táto metóda sa neodporúča, pretože po období hladovania zjeme viac, ako potrebujeme a telo si začne robiť zásoby.

Alkalická diéta

Programy životného štýlu súvisiace s prekyslením tela sa v poslednom desaťročí stali veľmi populárnymi a majú minimálne toľko odporcov ako zástancov. Princíp alkalickej diéty spočíva v tom, že v dôsledku moderného života je naše telo prekyslené, čo okrem mnohých chorôb spôsobuje aj obezitu. Alkalická diéta sa nezakladá na množstve kalórií alebo sacharidov, ale zohľadňuje zásaditý a okysľujúci účinok potravín.

diétne druhy

Candida diéta

Protikvasinková diéta nie je primárne diétou na chudnutie, ale diétou zameranou na obnovu zdravia. Candida je druh huby, ktorá sa prirodzene nachádza v ľudskej črevnej flóre, podporuje trávenie a odbúravanie živín, čo z nej robí užitočného malého nájomcu v ľudskom tele. Pri narušení rovnováhy tráviaceho systému spôsobuje ťažkosti a premnoží sa. Môže sa to stať z dôvodu choroby, nezdravého stravovania a z mnohých ďalších dôvodov. Podstata diéty spočíva v tom, že musíme hubu vyhladovať tým, že obmedzíme prijaté množstvo cukru a droždia.

Bezlepková diéta

Bezlepková diéta je tiež potrebná predovšetkým zo zdravotných dôvodov. V prípade citlivosti na lepok telo nedokáže spracovať jeden z bielkovín, ktoré obsahujú obilniny, čo spôsobuje ťažkosti ako sú nadúvanie, hnačky, bolesti brucha alebo kožné príznaky. V prípade citlivosti na lepok sa odporúča prísna bezlepková diéta, ktorej sme sa už podrobnejšie venovali.

Diéta podľa krvných skupín

Podľa tvorcov diéty zameranej na krvné skupiny naša krvná skupina zásadne ovplyvňuje to, ako by sme sa mali stravovať, vrátane toho, z čoho priberáme. Stanovuje rôzne stravovacie požiadavky pre ľudí s krvnými skupinami A, B a 0, takže, zatiaľ čo pre jedného diétujúceho sa odporúča biele mäso, pre druhého práve naopak červené mäso a pre ďalších sa stávajú východiskom celozrnné obilniny.

Makrobiotická diéta

Podstatou makrobiotického stravovanie je, že uprednostňuje organické, miestne vypestované suroviny a potraviny a vyhýba sa všetkým umelo spracovaným potravinám. V tejto diéte sú síce obilniny povolené, ale napríklad z neho vyrobený chlieb už nie je, rovnako ako ani mliečne výrobky, ktoré sú zakázané. Makrobiotická diéta je tiež zameraná predovšetkým na zdravý životný štýl a chudnutie je tu iba druhoradé.

Čo sme sa z toho dozvedeli?

Je ťažké určiť najlepšiu diétu, existujú dobré a zdravé diéty, ale aj škodlivé. 

Existuje niekoľko rôznych druhov diét a rozdeľujú sa na základe uprednostňovaných živín.

Okrem účinnosti diét je tiež dôležitým aspektom, aby neskôr nespôsobovali jojo efekt v dôsledku prísneho obmedzovania.

Vyberte si diétu, ktorá vaše telo nevyhladuje, ale dodá mu všetky potrebné živiny.

Ak neviete, ktorá diéta je pre vás najvhodnejšia, použite diétnu kalkulačku.

IdealBody®

BLOG Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov

Mnohí ľudia chcú podporiť zdravie svojej pokožky, kĺbov a vlasov, preto denne užívajú kolagénové doplnky alebo si pridávajú kolagén v prášku do rannej kávy.

#zdravie #životný štýl #vysnívaná postava
Recepty Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom

Tieto kolagénom obohatené palacinky si môžete dopriať na raňajky alebo olovrant. Podávajte ich s jogurtom a bobuľovým ovocím!