Doručenie zadarmo nad 100,00 € !

BLOG

Te jól tudod? Íme a teljes igazság a cukorról

IdealBody®

Autor článku:

IdealBody®

 

Gyakran hallunk olyan kijelentéseket a diétázóinktól, hogy teljes mértékben kiiktattak mindenféle cukrot az étrendjükből, ám általában kiderül, hogy ezt a hozzáadott cukrokra értik, vagy pedig csak ők hiszik azt, hogy kiiktattak mindent és valójában ez nincs így. Sokan ugyanis nincsenek tisztában a cukortípusokkal és azzal, hogy mely élelmiszerekkel visznek be cukrot a szervezetükbe.

A Nestlé legutóbbi felmérése szerint* a magyarok cukrokkal és édesítéssel kapcsolatos ismerete meglehetősen felszínes. Egyrészt általános az a tévhit, hogy a barna cukor vagy a nádcukor egészségesebb a répa- vagy kristálycukornál. Valamint az is beszédes, hogy a felmérés szerint tízből csupán hárman voltak tisztában a hozzáadott cukor fogalmával a megkérdezettek közül.

Többek között az a baj a cukorral, hogy sokat fogyasztunk belőlük, és ezért nagyban hozzájárulnak a hízáshoz, miközben a legtöbb cukor energián kívül nemigen tartalmaz más, a szervezet számára hasznos tápanyagokat. Azért viszünk be sok cukrot a szervezetünkbe, mert sok termék rejtve tartalmazza, és legtöbben szeretjük is az édes ízeket.

A cukorfogyasztás ugyanakkor szokás, illetve szoktatás kérdése, ezért ha elkezdünk kevesebb cukrot enni, a korábbi megszokott ételeinket borzasztó édesnek fogjuk érezni. Ezen a szokáson tudunk változtatni, csak elhatározásra van szükség.

Másik probléma a cukorral a vérképre gyakorolt hatása: a gyorsan felszívódó cukrok megdobják a vércukorszintet, majd hirtelen vissza is ejtik. Ugyan a vércukor a normál értéken marad, mégis úgy érezzük, hogy hirtelen éhesek lettünk, ami miatt újból enni kívánunk. Ez egy ördögi kör, amit csak úgy szakíthatunk meg, ha nem viszünk be cukrot a szervezetünkbe.

IdealBody®

Természetes és hozzáadott cukor

A cukornak két típusát különböztetjük meg: természetes cukor alatt a zöldségekben, gyümölcsökben és a feldolgozott élelmiszerekben természetesen előforduló cukrokat értjük, míg a hozzáadott cukor azt jelenti, amit az ételekhez adunk fehér cukor, barna cukor, méz, stb. formájában.

A legutolsó hazai felmérés eredményei** alapján az elfogyasztott hozzáadott cukormennyiség majdnem fele a cukrozott italokból származik. A tartósított gyümölcs- és zöldségkészítmények az elfogyasztott cukrok 15%-át adják, az édességek, a hozzáadott cukortartalmú tejtermékek pedig a 10%-át.

Amit a különböző cukortípusokról tudni érdemes

A nádcukrot cukornádból, a kristálycukrot pedig cukorrépából állítják elő. Kémiai szempontból ez a két cukorfajta megegyezik, és noha ásványianyag-tartalmuk nem egyforma, egyik sem egészségesebb a másiknál. A barna cukorral kapcsolatban is általános vélekedés, hogy egészségesebb, mint a fehér cukor, pedig a barna verzió nem más, mint színezett fehér cukor, vagyis kalóriatartalmuk és felszívódásuk megegyezik. Melasszal színezik, amiben van ugyan ásványi anyag és vitamin is, a barna cukor viszont olyan kis mértékben tartalmazza, hogy nem nevezhető egészségesebbnek a fehér verziónál.

Ugyanez a helyzet a mézzel, amely ásványianyag-tartalma miatt sokkal egészségesebb a sima fehér cukornál, felszívódás szempontjából azonban nincs különbség, így diétában ez sem jó cukorhelyettesítő alternatíva.

Így ismerd fel a cukrot az élelmiszerekben

Bizony az élelmiszerek címkéje rengeteg hasznos információt rejt, ezért azt javasoljuk, hogy mindig nézd át a feltüntetett hozzávalókat, így rögtön tudni fogod, ha tartalmaz cukrot az adott termék:

  • Ha a ’cukor’ szót látod bármelyik összetevőben, akkor egyértelmű a helyzet: barna cukor, invertcukor, kókuszvirágcukor, stb.
  • Akkor is tartalmaz az adott élelmiszer cukrot, ha az összetevők között –óz végződésűt találsz, például: fruktóz (ez a gyümölcscukor más néven), glükóz, maltóz, szacharóz, dextróz, stb. 
  • Ha valamilyen szirupot látsz a felsoroltak között, akkor is biztos lehetsz benne, hogy cukorról van szó, például: kukoricaszirup, juharszirup, agavészirup, rizsszirup, keményítőszirup, stb.
  • Ezeken túl, ha az összetevők között a következőket látod, szintén tudd, hogy cukorral van dolgod: karamell, méz, melasz, maltodextrin.

A legtöbb diétázó nem tudja, hogy vannak olyan termékek, melyek látszólag „ártatlanok” és nem tartalmaznak cukrot, azonban ezzel a tévedéssel igen sok cukrot visznek be a szervezetükbe, méghozzá tudtukon kívül. Szinte kivétel nélkül minden üdítőital, pékáru, joghurt és müzliszelet tartalmaz cukrot, ezért ezeket a diéta alatt érdemes teljesen kerülni.

Erre figyelj a diéta alatt

A diéta alatt csökkentsd le a gyümölcsfogyasztásod, amennyire csak lehet, mert a legtöbbnek magas a cukortartalma. Ha fogyasztod, számold bele a napi megengedett kalóriabevitelbe, és lehetőség szerint a nap első felében fogyaszd, hogy legyen ideje felszívódni a benne lévő cukornak. Válaszd az alacsony cukortartalmú gyümölcsöket, mint amilyen a málna, a szeder, az alma, a dinnye és az eper. Ajánlott kerülni a cseresznyét, a meggyet, a körtét és a fügét.


IdealBody®

IdealBody®

Ha diétázol, akkor szigorúan kerüld a cukrokat és soha ne tegyél kivételt. Kíváncsi vagy, hogy miért? Mutatjuk: 
1 teáskanál fehér, barna és nádcukor kalóriatartalma 30 kalória, de a nyírfacukor és a xilovit is 17 kalóriát tartalmaz teáskanalanként.

A diéta alatt kerüld az édességek, desszertek fogyasztását. Ha vendégségbe mész, készülj egy frappáns válasszal, hogy miért nem kérsz a desszertből. Legyél óvatos a paleo édességekkel, mert ugyan nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, de mivel magvakból készülnek, magas a zsír- és kalóriatartalmuk. Ha nassolni támad kedved, akkor rágcsálj friss zöldséget vagy ropogtass zöldésgchipset. Lehet, hogy ez most nem tűnik túl vonzó opciónak, de hidd el, hogy ha kiiktatod az étrendedből a cukros ételeket, akkor kiegyensúlyozottabb lesz a vércukorszinted és kevésbé fogod kívánni az édes ízt.

Alkohol a diéta ideje alatt

A diéta alatt érdemes kerülni az alkoholos italokat, mert ezek legtöbbje magas kalóriatartalommal rendelkezik. Mutatjuk, hogy mennyire:
• 1 dl száraz fehér/vörös bor 80 kcal (de 3 dl hosszú lépés is csak 80 kcal ;-))
• 1 dl édes fehérbor 100 kcal
• 1 dl édes vörösbor 95 kcal
• 1 korsó sör 240 kcal
• 1 dl édes pezsgő 85 kcal
• 1 dl száraz pezsgő 65 kcal
• 1 üveg (330 ml) cider 220 kcal
• 4 cl vodka 100 kcal
• 4 cl whiskey 85 kcal
Ha úgy érzed, hogy olyan az alkalom, hogy muszáj koccintanod, akkor igyál egy kis pohár száraz pezsgőt vagy bort – a többi alkoholfajtához képest ezek tartalmazzák a legkevesebb kalóriát.

A legjobb cukorhelyettesítők

Jó hír a karcsúbb alakra vágyóknak, hogy a diéta alatt sem kell száműzniük az édes ízeket az életükből. Ha cukorhelyettesítőkről van szó, akkor tuti választás a Canderel, a Süssina és az Aro édesítőszerek, ezek teáskanalanként 0,05 kalóriát tartalmaznak.

A cukoralkoholok pedig akkor nyújthatnak szuper alternatívát, ha olyan ételt készítesz, amelynél a cukor mennyisége fontos tényező, például süteményeknél. A cukoralkoholoknak – nevükkel ellentétben – nincs közük sem az alkoholhoz, sem a cukorhoz. Olyan anyagokat takarnak, melyek a szénhidrátok redukciója által jönnek létre. Lassú felszívódású szénhidrátokról van tehát szó, amelyeket még a cukorbetegek is fogyaszthatnak, mert lassan emelik meg a vércukorszintet. Mivel feleannyi kalóriát tartalmaznak, mint a fehércukor, diétázóknak is bátran ajánljuk őket. A diéta kezdetekor érdemes kisebb adagokban elkezdeni a fogyasztásukat és lassan hozzászoktatni a szervezeted hozzájuk, mert nagy mennyiségben puffadást és hasmenést okozhatnak.

A cukoralkoholok közül diétázóknak ajánlott a mannit, ami nagyon lassan szívódik fel, és gyümölcscukorból állítják elő. Jó megoldás lehet a cukor helyettesítésére az eritrit is, ami teljesen felszívódik, így biztosan nem okoz bélpanaszokat. A cukor erjesztésével állítják egyébként elő. A xilitnek csak töredéke szívódik fel, ezért nagy mennyiség esetén előfordulhat hasmenés, ráadásul szénhidráttartalma is viszonylag magas. A maltit a legpénztárcabarátabb megoldás, mivel fajlagosan jóval édesebb a többi cukoralkoholnál, így jóval kevesebbet kell belőle használni. Diéta alatt a szorbit ajánlott a legkevésbé a cukoralkoholok közül magas kalóriatartalma miatt, ezért ezt javasoljuk kerülni.

* Forrás: a Nestlé legfrissebb, a hazai táplálkozási szokásokat és az alapvető táplálkozási ismeretek vizsgáló felmérése. Az online kutatás 2018. július-október közötti időszakban készült, 4 787 tizennyolc év feletti felnőtt részvételével.

**Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat, 2014

BLOG 10 užitočných tipov na stravovanie 10 užitočných tipov na stravovanie 10 užitočných tipov na stravovanie

Zostavili sme pre vás niekoľko užitočných, ľahko sledovateľných a kedykoľvek denných tipov, ako zefektívniť stravu.

#výživa
BLOG 10 užitočných tipov na stravovanie 10 užitočných tipov na stravovanie 10 užitočných tipov na stravovanie

Zostavili sme pre vás niekoľko užitočných, ľahko sledovateľných a kedykoľvek denných tipov, ako zefektívniť stravu.

#výživa
Recepty Ríbezľová polievka s mätou Ríbezľová polievka s mätou Ríbezľová polievka s mätou
#obed #bezlepkový #aj pre diabetikov #polievka

Diétna kalkulačka: Nájdite tú pravú diétu pre vás!

Nájdite svoj ideálny Idealbody balík!

Pohlavie:

kg

cm