BLOG

Psychologické príčiny obezity: emocionálne stravovanie a zlý obraz tela

IdealBody®

Autor článku:

IdealBody®

 

Mnohí ľudia pripisujú obezitu zlým stravovacím návykom a nedostatku pohybu, ale nie je to vždy také jednoduché. Na hmotnosť môžu mať veľký vplyv aj iné faktory, z ktorých niektoré človek nemôže ovplyvniť. Ktoré sú to?

Mnohí ľudia pripisujú obezitu zlým stravovacím návykom a nedostatku pohybu, ale nie je to vždy také jednoduché. Na hmotnosť môžu mať veľký vplyv aj iné faktory, z ktorých niektoré človek nemôže ovplyvniť. Patria sem genetika, faktory životného prostredia, určité zdravotné stavy a mnoho ďalších faktorov. Ale aké sú psychologické príčiny obezity?

Čo nazývame nadváhou?

Nadváha a obezita sú také nadmerné hromadenie telesného tuku, ktoré už predstavuje zdravotné riziko. Index telesnej hmotnosti (BMI) nad 25 znamená nadváhu a nad 30 obezitu. Ideálnu telesnú hmotnosť je možné vypočítať pomocou Broca-indexu. 
Podľa údajov WHO sa miera nadváhy a obezity u dospelých a detí naďalej zvyšuje. V rokoch 1975 až 2016 sa počet detí a dospievajúcich vo veku od 5 do 19 rokov s nadváhou alebo obezitou celosvetovo zvýšil viac ako štvornásobne zo 4% na 18%.

Extrémna obezita

Hmotnosť väčšiny ľudí mierne kolíše, ale ak niekto bezdôvodne priberie vo veľmi krátkom čase, môže to byť príznakom skrytého zdravotného problému, napríklad:

  • užívania určitých liekov,
  • nespavosti,
  • syndrómu polycystických vaječníkov (PCOS) alebo
  • problémov so srdcom, obličkami alebo štítnou žľazou.

Ak sa u vás vyskytne rýchle, nevysvetliteľné priberanie na váhe, určite navštívte svojho lekára!

Psychologické príčiny priberania: čo ešte môže zapríčiňovať nadváhu?

Psychologické faktory môžu zohrávať veľkú úlohu v tom, že naše stravovanie je nepravidelné a naša hmotnosť sa pomaly zvyšuje. Duševné ťažkosti, negatívne myslenie, zlé zvládanie emócií a nízka sebahodnota môžu viesť k úzkosti, depresii alebo dokonca k poruchám príjmu potravy, čo môže často viesť k prejedaniu sa.

Psychologické faktory, ktoré zapríčiňujú obezitu:

  • vyhýbanie sa emóciám,
  • nízka sebahodnota,
  • nesprávny obraz tela,
  • nadmerná kritika seba samého alebo
  • prejedanie sa.

Ak našu schopnosť dosiahnuť zdravú hmotnosť ovplyvňujú hlboko zakorenené psychologické faktory, môže byť potrebná psychoterapia na odblokovanie vzorcov z detstva. To nám umožní vytvoriť nový systém zvládania stresu, nájsť rovnováhu a motiváciu v stravovaní a cvičení.
 

IdealBody®

Psychologické príčiny obezity: časté problémy

Mnohí ľudia siahajú po jedle, aby sa vyrovnali s následkami depresie a úzkosti, a ľudia s depresiou sú menej schopní odhodľať sa k cvičeniu, čo môže tiež viesť k nárastu hmotnosti. Aké ďalšie bežné problémy možno uviesť ako psychologické príčiny obezity?

Nesprávny obraz tela

Naše prvé skúsenosti s telom sa zafixujú a určujú, ako sa vnímame vo svete. Zneužívanie zo strany rodičov a šikanovanie v škole môžu u dieťaťa vyvolať pocit poníženia a presvedčenie o tučnote sa upevní, takže človek s nadváhou bude veriť, že je kvôli svojmu vzhľadu nemilovaný.

Márne pokusy schudnúť nezodpovedajú hlboko zakoreneným presvedčeniam o tučnosti, ktoré často vedú k prejedaniu sa a sebapoškodzovaniu. Obezita sa môže stať nálepkou, ktorá definuje obraz o sebe samom a poskytuje ochranu pred vonkajším svetom. Chudnutie spochybňuje vlastnú identitu, a hoci si človek s nadváhou môže byť na prvý pohľad dobre vedomý pozitívnych účinkov chudnutia, jeho podvedomie mu môže brániť v tom, čo si najviac želá.
 

Jedenie ako mechanizmus zvládania: emocionálne stravovanie

Jednou z najčastejších príčin priberania je stresové stravovanie, teda keď jeme, aby sme zvládli stres. Keď sme v strese, hľadáme spôsoby, ako sa upokojiť, a jedlo nám v tom môže pomôcť.
Možno ste mali zlý deň a máte pocit, že si zaslúžite nejakú odmenu, alebo sa cítite osamelo a skončíte na pohovke s pizzou a čokoládou. Jedenie poskytuje dočasnú útechu, kým sa neprejaví pocit viny.
Stresové alebo emocionálne stravovanie je dobre odlíšiteľné od fyzického hladu.
Má tieto vlastnosti:

  • Náhly pocit hladu namiesto postupného.
  • Nadmerná chuť na sladké alebo slané jedlá.
  • Pocit hladu nepochádza zo žalúdka, ale z hlavy. 
  • Neschopnosť zasýtiť sa, čo vedie k ďalšiemu jedeniu, dokonca až k nepohodliu. 

IdealBody®

Ako prekonať psychologické prekážky pri chudnutí?

Ak sa vám nedarí schudnúť, zamyslite sa nad tým, na aké steny narážate. Možno sa oplatí vyhľadať aj pomoc psychológa, ktorý vám pomôže dosiahnuť zdravú hmotnosť, ale aj my máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu zo začiatku.

Ak sa nemôžete vyhnúť stresovým situáciám, relaxačné techniky môžu byť zdravou alternatívou na zvládanie emócií počas stresových situácií. 
Existuje zjavná súvislosť medzi spánkom a stresom, depresiou a nezdravými stravovacími návykmi. Jedným z najjednoduchších krokov, ktoré môžete urobiť, je zlepšiť svoj spánok.

Vytvorte si denný harmonogram vrátane stravovania, ktorý sa budete snažiť dodržiavať. Nemyslite len na čas, ale aj na jedálny lístok, pretože neplánované jedlá často končia konzumáciou zmrzliny pred spaním.

Pri navrhovaní programov IdealBody® sme kládli veľký dôraz na pravidelnosť a príjem základných živín, ktoré vám pomôžu udržať si energiu počas celého dňa.
Zadajte svoje údaje do našej kalkulačky ideálnej telesnej hmotnosti, ktorá vám vypočíta vašu ideálnu hmotnosť, a my vám tiež ukážeme najvhodnejší diétny balíček, ktorý si môžete okamžite objednať na webovej stránke IdealBody®.

Je dôležité, aby ste v tomto procese neboli sami, a aby vás pri chudnutí niekto podporoval. Z tohto dôvodu vás srdečne očakávame aj v našej komunite na Facebooku, kde môžete klásť svoje otázky našim konzultantom počas celej diéty a ostatní skúsení dietujúci vám pomôžu zorientovať sa v spleti otázok, ktoré vás môžu doviesť k vašej ideálnej postave.

BLOG Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov

Mnohí ľudia chcú podporiť zdravie svojej pokožky, kĺbov a vlasov, preto denne užívajú kolagénové doplnky alebo si pridávajú kolagén v prášku do rannej kávy.

#zdravie #životný štýl #vysnívaná postava
Recepty Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom

Tieto kolagénom obohatené palacinky si môžete dopriať na raňajky alebo olovrant. Podávajte ich s jogurtom a bobuľovým ovocím!