Doručenie zadarmo nad 100,00 € !

BLOG

Potravinová intolerancia: príznaky, príčiny, typy, liečba

Idealbody

Autor článku:

Idealbody

 

Aký je rozdiel medzi potravinovou alergiou a potravinovou intoleranciou, aké sú príznaky potravinovej intolerancie a ako je možné vykonať test potravinovej intolerancie doma?

Takmer každý človek zažil počas svojho života tráviace ťažkosti, rôzne intolerancie a alergické príznaky. Citlivosť na jedlo sa môže prejaviť v rôznych formách od jednoduchej hnačky až po veľmi ťažké stavy a väčšina ľudí z vlastnej skúsenosti vie, ktoré jedlá mu spôsobujú žalúdočné ťažkosti.

Existuje mnoho druhov potravinovej intolerancie, a z tohto dôvodu je zložité nájsť štatistiku o podiele populácie, ktorá môže byť zastihnutá jej rôznymi typmi. Odhaduje sa, že tretina maďarskej populácie trpí nejakou formou potravinovej intolerancie, existujú však aj odborníci, ktorí tvrdia, že citlivosť na laktózu môže postihovať až 75% ľudstva, zatiaľ čo iba niekoľko percent populácie trpí citlivosťou na lepok. Samozrejme, existujú aj ďalšie, menej časté zažívacie problémy, ako napríklad alergia na kvasnice alebo syndróm dráždivého čreva, ktoré tiež zhoršujú štatistiku.

V tomto článku sa teraz pozrieme na najbežnejšie druhy potravinovej intolerancie, najčastejšie príznaky a tiež napovieme ako sa v prípade podozrenia presvedčíte, či máte problém s potravinovou intoleranciou.

Čo je to potravinová intolerancia?

Podľa oficiálnej definície potravinová intolerancia vzniká, keď niektoré potraviny nie sú schopné vstrebať sa počas trávenia a tieto nestrávené zložky vyvolávajú v tele patologickú reakciu.

Existuje niekoľko príčin vzniku potravinovej intolerancie, vrátane laktózovej intolerancie, histamínovej intolerancie, citlivosti na fruktózu a lepkovej intolerancie. Určenie potravinovej intolerancie zťažuje, že táto mnohotvárna choroba môže spôsobiť nespočetné množstvo príznakov. Najčastejšie sú to tráviace ťažkosti, kožné choroby, ekzémy, chronické bolesti hlavy, poruchy spánku, únava, artritída, neurologické príznaky, ktoré naznačujú, že vo vnútri nášho tela nie je všetko v celkom poriadku.

potravinová intolerancia

Je však dôležité odlíšiť potravinovú intoleranciu od potravinovej alergie. Intolerancia je spôsobená nedostatkom určitých enzýmov, a hoci spôsobuje nepríjemné príznaky, telo znesie malé množstvo aj z tejto konkrétnej potraviny.

Potravinové alergie sú naopak nesprávnou reakciou nášho tela na látku, ktorá môže viesť dokonca k životu nebezpečnému stavu. U alergikov na potraviny môže vyvolať alergickú reakciu už aj jediné sústo, takže v tomto prípade sa neoplatí experimentovať.

Druhy potravinovej intolerancie

Ako sme mohli vidieť z vyššie uvedeného, existuje niekoľko druhov potravinovej intolerancie. Spoločné majú to, že po konzumácii konkrétneho pokrmu pociťujeme nepríjemné príznaky. A čo môže spôsobiť tieto príznaky? Poďme ich spoznať trochu dôkladnejšie!

Laktózová intolerancia

Laktózová intolerancia je najbežnejšou potravinovou intoleranciou na svete a postihuje asi 75% svetovej populácie. Je zaujímavé, že intolerancia je vlastne náš normálny stav, ľudia, ktorých telá dokážu aj v dospelosti produktovať enzým laktázu, sa považujú za geneticky mutovaných.

Je to tak, pretože laktózová intolerancia nie je nič iné ako nedostatok enzýmu laktáza. Tento enzým pomáha štiepiť mliečny cukor, ktorý, ak sa nerozloží v tenkom čreve, začne kvasiť a vedie k plynatosti, hnačkám. Enzým laktáza je v súčasnosti možné dostať už aj vo forme tabliet, takže sa našťastie nemusí nikto, kto trpí touto intoleranciou, vzdať občasného príjmu mlieka.

Keďže však vieme, aká nepríjemná môže byť citlivosť na mliečny cukor, mysleli sme aj na ľudí s laktózovou intoleranciou. Náš prírodný koktejl bez laktózy a lepku bol vyrobený pre nich.

Lepková intolerancia

Citlivosť na lepok je podobná citlivosti na laktózu, pretože je tiež pomerne častým problémom. Jeho podrobnému popisu sme venovali celý článok, takže teraz by sme zhrnuli iba tie najdôležitejšie.

Lepok je bielkovina nachádzajúca sa v určitých obilninách, ktorá v prípade intolerancie dráždi sliznicu tenkého čreva a udržuje ju zapálenú. Pri neliečenej lepkovej intolerancii môže dôjsť k chronickému zápalu, k regresii črevných klkov, čo spôsobuje menej tráviaceho enzýmu, čo môže viesť k ďalším intoleranciám. Našťastie môžu ľudia citliví na lepok žiť asymptomatický život, ak budú dodržiavať správnu stravu.

Okrem už spomínaných prírodných koktejlov z ponuky IdealBody odporúčame aj naše banánové a čokoládové koktejly, pretože sú zaručene bezlepkové, takže diéta s nimi nespôsobuje žiadne ťažkosti.