BLOG

Az érzelmek és az evés ellentmondásai

IdealBody®

Autor článku:

IdealBody®

 

Miért híztam meg? Miért nem tudok lefogyni? Sokan és sokszor ostorozzák magukat ilyen és hasonló kérdésekkel. Nem árt ha tudják: mindennek van megoldása. A kulcs az önismeret.

Nagy paradoxon: egyre tudatosabban éljük az életünket, ennek részeként mind inkább odafigyelünk és adunk magunkra, és mégis egyre több közöttünk az elhízott ember. Ez általában is igaz a világ fejlettebb felének egészére, Magyarországra pedig kiváltképpen.

A statisztikák  szerint ugyanis arányaiban Magyarországon él a negyedik legtöbb elhízott a világban. 

A 15 évnél idősebb lakosság 30 százaléka sorolható ebbe a csoportba nálunk, s ezzel csak az Egyesült Államok (38,2%), Mexikó (32,3%) és Új-Zéland (30,7%) előz meg minket.

Nem túlzás, hogy az elhízás napjaink egyik súlyos népbetegsége, amivel komplexen kell(ene) foglalkozni – mind a társadalom, mind pedig az egyén szintjén. Már csak azért is, mert a tudásra épülő cselekvés segít hozzá minket a legcélravezetőbb és leghatékonyabb megoldás felleléséhez. Ebben az összefüggésben végső célunk nem más, mint a súlyunk karbantartása, ami hozzájárul egészségünk és jólétünk megőrzéséhez. A felismerésig  persze sokan eljutnak, de jóval kevesebben lépnek tovább, s teszik fel maguknak a lényegre törő kérdést:

mi állhat vajon az elhízásom hátterében?

Miért van az, hogy ha még bele is vágunk, képtelenek vagyunk az előre eltervezett diétás program végig vitelére? Ha ismerjük ezekre a kérdésekre az általános válaszokat, akkor könnyebben tudjuk beazonosítani és utána feloldani-megoldani a magunk problémáját. Az evés alapvető és ősi funkciója nem más, mint maga a táplálkozás, az, hogy  megfelelő mennyiségű és minőségű étel elfogyasztása – talán triviálisnak tűnik, de attól még igaz – segít minket ahhoz, hogy életben maradjunk.

Ezen túl is vannak azonban az evésnek – szintén fontos – funkciói, s ezekhez általában valamifajta pozitív vagy negatív érzelem is kapcsolódik. 

Az étkezéssel kapcsolatos pozitív társítások közé sorolhatók a különféle társadalmi helyzetek (rítusok, ünnepek, összejövetelek, szórakozás, stb.), de vannak a negatív érzelmek kezelését szolgáló társítások is: születésünktől kezdve rögzül bennünk a rossz érzelmi állapot és az evés közötti kapcsolat, kisbabaként a nyűgösségre a szoptatás jelenti a megnyugvást számunkra, és a stressz levezetése közben jóllakunk. 

Erre épül azután életünk során a „jutalomevés”: amikor nem azért eszünk, mert éhesek vagyunk, nem is azért, mert a pillanatnyi helyzet úgy hozza, hanem azért, hogy megnyugtassuk magunkat, elvonjuk a figyelmünket a problémáról, enyhítsük a szorongásunkat. 

Eszünk, amikor csalódottak vagy éppen szomorúak vagyunk (amerikai filmek visszatérő jelenete hogy a hősnő szerelmi bánatában fog egy nagy kübli fagylaltot és nagykanállal eszi); nassolunk, amikor idegeskedünk (hányszor mondjuk, hogy kell a csokoládé, mert endorfint termel); ételhez nyúlunk, amikor magányosnak érezzük magunkat (este, egyedül a televízió előtt folyamatosan a jégszekrényre járunk). Előfordul, hogy a jókedv, az elégedettség vagy bármilyen más pozitív érzelmi állapot is evésre csábít minket. Egyszóval a pozitív és a negatív érzelmek egyaránt evési reflexeket indíthatnak be bennünk.

Tudatosítani kell magunkban azt is, hogy az érzelmi evés tulajdonképpen nem más, mint egy problémamegoldó stratégia, mikor az okok keresése, felismerése és megoldása helyett az adott érzelmet evéssel próbáljuk meg- és/vagy feloldani.

Ezek általánosan érvényes megállapítások, s ha tisztában vagyunk velük, akkor könnyebben igazodunk ki magunkon, s találjuk meg a választ a kérdésre: miért került rám az az 5-10-15 kilónyi súlyfelesleg? Mi állhat a háttérben?

Visszakapcsolva a cikk elején említett éntudatossághoz: ne csak abban legyünk tudatosak, hogy milyen minőségű és mennyiségű ételt veszünk magunkhoz, foglalkozzunk azzal is, hogy feltérképezzük saját egyéni érzelmi kapcsolódásainkat az ételhez. Jöjjek rá arra, hogy én mit kompenzálok, milyen érzelmeket élek át, amikor az étkezéssel kapcsolatban túlzás(ok)ba esem.

Ha elmélyedünk saját magunkban, akkor nemcsak az elhízás okaira derülhet fény, hanem arra is, hogy miért (és mikor) hibázunk a diétáink alatt.

Így felismerhetjük, mikor eszünk kizárólag pótcselekvésből. A felismerés már fél siker: utána sokkal könnyebben lehet ezeken a rossz beidegződéseken változtatni. Az önismeret tehát a kulcs ahhoz, hogy leküzdjük az étkezéssel kapcsolatos rossz szokásainkat. Így megállíthatjuk a súlygyarapodást, és elkezdhetünk hatékonyabban diétázni. Ha ez önállóan akadályokba ütközik, akkor bátran kérjünk segítséget szakembertől.

Hasznos önismereti módszerek:

  • Szakirodalom olvasása;
  • Az életünk átgondolása;
  • Beszélgetés barátokkal;
  • Beszélgetés családtagokkal;
  • Csatlakozás önismereti csoporthoz;
  • Szakember segítségének az igénybe vétele.


Az IdealBody® fehérjeturmix más fehérjeturmixokkal ellentétben mindent tartalmaz, amire a szervezetednek szüksége van.  A diétázok 89 százaléka elégedett a termékekkel, és 10/9 vásárlónk másoknak is ajánlja a fogyókúrás fehérjeturmixokat.  
Az IdealBody-nak hála nem kell folyamatosan azon agyalnod mit főzz, mi legyen a napi menü.  A termék egy teljes főétkezést helyettesít, így egy teljes étkezést kiválthatsz vele.
Elakadni sem tudsz, mert diéta tervezőnkkel teljes útmutatást és támogatást kapsz, diétás receptekkel karöltve.  Az IdealBody® a Turbó Diéta által kialakított, a magyar piacon már 20 éve jelen lévő diétás táplálkozási módszer.  9 féle alapízben és évente megújuló limitált ízben beszerezhető fehérje turmixainknak köszönhetően a szervezet minden fontos tápanyagot megkap a fogyókúra során, így feltöltődik vitaminokkal, miközben szinte folyamatosan zsírbontó állapotban van

Poós-Nagy Fruzsina

IdealBody®

A szerző, Poós-Nagy Fruzsina Life és Business Coach, a Lisznyai Pszicho-Műhely munkatársa. Közgazdász mesterfokú diplomáját a Corvinus Egyetemen, viselkedéselemzői diplomáját az ELTE PPK pszichológia szakán szerezte. Évtizedes harcművészeti és amatőr sportolói múltja nagyban segíti a munkáját. Egyéni coachingot angol nyelven is vállal.

„Klienseimnek egy olyan védett közeget kínálok, amelyben minősítés, megbélyegzés és tabuk nélkül beszélhetnek céljaikról, életviteli, családi és munkahelyi problémáikról. Folyamatos, fókuszált figyelmemmel, tapasztalatommal segítségükre vagyok abban, hogy végigvezessem őket a saját maguk által feltárt és kiválasztott úton. Hiszem, hogy tudatos életvezetéssel a nehézségek leküzdhetőek, és apró lépésekkel haladva mindenki elérheti a maga elé tűzött célokat.”

Ha szeretnél a cikk témájához kapcsolódóan tanácsot kérni a szerzőtől ide írj nekünk: tanacsadas@idealbody.hu

BLOG Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov

Mnohí ľudia chcú podporiť zdravie svojej pokožky, kĺbov a vlasov, preto denne užívajú kolagénové doplnky alebo si pridávajú kolagén v prášku do rannej kávy.

#zdravie #životný štýl #vysnívaná postava
Recepty Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom

Tieto kolagénom obohatené palacinky si môžete dopriať na raňajky alebo olovrant. Podávajte ich s jogurtom a bobuľovým ovocím!