BLOG

Kockahas rövid idő alatt? Nem lehetetlen!

IdealBody®

Autor článku:

IdealBody®

 

Bár a kiinduló állapottól függ leginkább, hogy mikorra lehet ténylegesen kockás hasad, ha igazán elszánt vagy és tényleg mindent megtennél azért, hogy mielőbb olyan kockáid legyenek, mint Jason Stathamnek, akkor az a jó hírünk, hogy igen, a kockahas rövid idő alatt is egy reális, elérhető álom. 

Alább olvasható tippjeink tényleges betartásával nem kell hosszú hónapokat várnod, hiszen olyan tanácsokat gyűjtöttünk össze, melyek abban adnak útmutatást, hogyan érhető el a kockahas rövid idő alatt. Több hónap helyett akár 12 hét alatt. Íme a mi tippjeink!

Hogyan legyen kocka hasam rövid idő alatt?

kockás has

A kockahas mennyi idő alatt lehetséges? Nos, legkönnyebb helyzetben az van, aki nem rendelkezik súlyfelesleggel, vagy csak pár kiló plusz van rajta. Ezektől kell ugyanis első sorban megszabadulni, szigorú diétával és testedzéssel, hogy aztán rátérhessünk még szigorúbban a testzsírszázalék csökkentésére.

A kockahas titka ugyanis ebben rejlik, hiszen kockahasunk akkor lesz, ha a testzsírzsázalékunk, vagyis a BMI 18% alá kerül. Minél inkább alatta van, annál látványosabbak lesznek a kockák. Ha úgy érzed, neked még dolgoznod kell ezen, akkor nézd meg Sportos programunkat, amit direkt edzés melletti diétához alakítottunk ki.

Ha fontos az izmok védelme
  • IdealBody®A magas, 162-es biológiai értékű fehérjekomplex megvédi az izmaidat, így a fogyás zsírból történik. 
  • A turmix minden tápanyagot tartalmaz, így nem kell egy egész marék étrendkiegészítőt szedned.
  • Azokon a napokon, amikor aktívan sportolsz, iktass be egy plusz étkezést: edzés előtt és után igyál meg fél-fél adag vízzel készített turmixot.

Szigorú kockahas diéta

Kockahas esetében is, ahogy egy szimpla fogyókúránál is, a legnagyobb hangsúly azon van, hogy mit és mennyit eszel. A mozgás csak utána jön. Nagyon fontos, hogy a napi szükséges kalóriamennyiségnél többet ne fogyassz, többször egyél, napi 5-6-szor és csak kis adagokat. Semmiképp ne edd magad túl, még salátából, csirkéből és rizsből se, mert tudod, hol fog először meglátszani? Hát persze, hogy a hasadon.

Érdemes egy szakember segítségét kérni (például az IdealBody® Tanácsadókét) egy megfelelő, hatékony és személyre szabott kockahas étrend összeállításához, ugyanis tényleg a helyes étkezés a kulcsa mindennek.

IdealBody®

Semmi csalás

Ha tényleg a kockahas az álmod, ráadásul extrán rövid idő alatt, akkor egy valamit nem csinálhatsz most: nem csalhatsz. Soha. Picit sem. Nagyon nehéz elérni a kockahasat, és csak úgy sikerülhet, ha kitartó és következetes vagy és egyetlen egyszer sem bűnözöl. 

Kemény, rendszeres kockahas edzések, nagy súlyokkal

Bár ahogy írtuk, az edzések csak másodlagosak az étkezéshez képest, nyilván így is nagy hangsúly van rajtuk. Készülj fel, hogy nagyon kemény edzések várnak rád, amelyek alatt nagy súlyokkal kell dolgoznod. Ez azért fontos, mert a magas intenzitású edzések stimulálják a zsírbontó hormonok képződését, amelyek abban segítenek, hogy az edzés után is hatékony legyen az energiafelhasználás, ezáltal a zsírégetés. Egy igazán intenzív edzés után még akár 72 órán keresztül több zsírt égethetünk el, mint egy lightosabb edzés után. Itt pedig azt is összegyűjtöttük, hogy edzés előtt és után mit érdemes fogyasztani.

Helyesen végzett gyakorlatok

kockahas edzés

Hiába a sok edzés, a nagy súlyok és esetlegesen még a nagy ismétlésszám is. Ha rosszul végzed a gyakorlatokat, nem lesz eredménye - tehát a lapos has diéta nőknek és férfiaknak is egy kockahas edzéstervvel kezdődik. A helytelen terhelés vagy kivitelezés miatt ráadásul a sérülés gyanúja is fennállhat. Így hát itt is javasoljuk, hogy ha végig nem is, de legalább a kezdetekben kérd személyi edző segítségét, aki segít megmutatni, hogy kell helyesen végezni a gyakorlatokat. 

Felülés helyett lábemelés

Ha kockahasról van szó, rögtön mindenki ész nélkül elkezdi csinálni a felüléseket és a has préseket. Természetesen ezek is jók és kellenek is, viszont egy, a San Diegó-i Egyetemen végzett kutatás bebizonyította, hogy a lábemelés függeszkedve például 120%-kal jobban stimulálja a hasizmokat, mint a felülés. És majdnem ilyen jó még a guggolás és a felhúzás is. Azért persze a felülést se felejtsük el, minél több változatát végezzük el ezek mellett.

A kockás has titka? Alvás- és stressz-kontroll

Ha stresszesek vagyunk és/vagy nem alszunk eleget, nehezebben fog menni az edzés és a kockás has diétát sem fogjuk szívesen betartani. Ahogy viszont fentebb taglaltuk, a kockahas esetében ez a kettő kiemelten fontos, pláne, ha rövid idő alatt akarjuk elérni. Úgyhogy kerüljük az idegeskedést, feküdjünk le időben és próbáljunk naponta 8 órát mindenképp aludni.

Kockahas edzés

kockahas

A kockahasat tehát a táplálkozás, edzés, pihenés hármassal lehet a leginkább elérni – bármely elemet hagyjuk ki, jó eséllyel borulni fog az egész terv.

Fontos tudni, hogy a hasizom 4 izomcsoportból áll:

  • Külső ferde hasizom
  • Belső ferde hasizom
  • Egyenes hasizom (ezek a látható “kockák”)
  • Haránt hasizom

Ezen a 4 izomcsoporton kívül olyan kisebb izmok találhatóak még a has környékén, amelyek a belső szerveket védik, illetve a testet merevítik. Ebből már látszik, hogy külön alsó és felső hasizom nem létezik, csak a fentebb felsorolt hasizmok. Ha tehát az egyenes hasizmot edzük, akkor a hasizom alsó része ugyanúgy terhelést fog kapni, mint a felső, legfeljebb más mértékben. Ezek tehát nem különálló izmok, amit a kockahas edzéstervének kialakításánál érdemes fejben tartani.

1. gyakorlat: Hasprés

A hasprés a felülés egyik változata, amely során nem emelkedünk fel teljesen, épp csak annyira, hogy a has teljesen meg tudjon feszülni. Amint eléri ezt az állapotot, már ereszthetjük is vissza magunkat szép lassan.

Ez a gyakorlat bár jóval kisebb mozgástartományban történik, mint a felülés, de jóval hatékonyabb, hiszen pont azt a részét ismétli a felülésnek, ami a legnagyobb eredményt hozza.

A legjobb pedig az benne, hogy egy apró módosítással már az oldalsó hasizmokat is megdolgoztatja.

2. Hasprés törzsfordítással

Ebben a gyakorlatban a könyökünkkel meg kell érintenünk az ellenkező térdünket. Ezzel a mozdulattal egy erőteljes törzsfordítást végzünk, ami bevonja a belső- és külső ferde hasizmokat is a munkába.

A hagyományos haspréshez hasonlóan nincs szükség arra, hogy teljesen felüljünk – elég csak a térd érintésig emelkedni, majd szép lassan vissza a kiinduló pozícióba.

kockahas diéta és edzés program

3. Lábemelés

Ezt a gyakorlatot korláton, állványon, egyenes vagy ferde padon is végezhetjük. Célja, hogy a felsőtestünk helyett a lábunkat használjuk, így a has alsó részét terheljük.

Érdemes megemlíteni, hogy sok kezdő számára ez a gyakorlat még túl nehéz. Ez esetben érdemes a könnyített változatát is kipróbálni.

4. Térdfelhúzás

A térdfelhúzás jóval egyszerűbb, mint a lábemelés, hiszen kinyújtott lábak helyett behajlított térddel kell végezni.

A két gyakorlat közötti különbség csupán a nehézségben mutatkozik meg, hiszen a terhelés ugyanott éri a testet – nevezetesen a hasizmok alsó részénél.

Mindkét gyakorlat váltott lábbal is végezhető, érdemes ezeket is kipróbálni, akár enyhe törzsfordítást is alkalmazva, így a has alsó része mellett az oldalsó hasizmokat is alaposan megdolgoztathatjuk.

Mit tanultunk a kockahas étrendről?

A kockás has titka nem más, mint a megfelelő táplálkozás, a helyesen kivitelezett hasedzés, és az elegendő, stresszmentes pihenés.

A hasizmok csak akkor látszanak, ha a test zsírtartalma 18% alatt van. Minél kevesebb zsír található a testen, annál jobban kirajzolódnak a hasizmok.

Ahhoz, hogy a testzsírszázalék így lecsökkenjen, diétára van szükség. De vajon melyik diéta a neked való? Tekintsd meg a Diétaválasztót, ahol a nemed, magasságod, és súlyod alapján néhány másodperc alatt megtudhatod, hogy melyik diéta számodra a leginkább megfelelő.

A has edzés során négy hasizmot is megkülönböztetünk, de a kockás has látványát az egyenes hasizmok szolgáltatják.

Nem szabad azonban a többit sem elhanyagolni, mert amellett, hogy esztétikailag is remek látványt nyújtanak, a helyes testtartást és a has védelmét is elősegítik.

Ezek is érdekelhetnek: 

IdealBody®
IdealBody®