Autor článku:
IdealBody®
Autor článku:
IdealBody®
Niektorí ľudia sú tradicionalisti a uprednostňujú bežné jednoduché vianočné jedlá, iní zasa radi skúšajú nové, špeciálne recepty. Tu je niekoľko skvelých príkladov na obe.
Ak je nejaké obdobie, ktoré vyniká, tak sú to práve Vianoce. Z náboženského sviatku sa stalo najväčšie, najvzrušujúcejšie a najstresujúcejšie obdobie v roku, kedy sa ženy v domácnosti môžu obávať nielen o to, či praskne vianočný závin alebo či prídu darčeky objednané z internetu, ale aj o stav rodinnej pokladnice.
Keďže objednávanie darčekov je už pre väčšinu z nás vybavené, teraz sa pozrieme na to, čo nás ešte len čaká: zostavovanie vianočného menu! K vianočným jedlám v Maďarsku patrí plnená kapusta, pečený moriak so sušenými slivkami, makové knedle a dokonca aj palacinky podľa chuti, ale nepredbiehajme.
Platí koľko ľudí, toľko chutí, preto sme zhrnuli tradičné, moderné a diétne menu, aby ste si mohli nájsť svoje obľúbené recepty. A ak chcete naozaj vyzerať profesionálne, pripravte viac ako jedno jedlo, aby si každý člen rodiny našiel to, ktoré vyhovuje jeho predstavám.
Či už ste tradičný kuchár alebo moderný gurmán, tu je zoznam najlepších nápadov na vianočné menu - víťazi kategórie Vianočné menu 2021.
Ak patríte k ľuďom, ktorých vianočné menu je každý rok rovnaké a ktorí sa ho naučili pripravovať v babičkinej kuchyni, toto klasické menu bude najlepším spôsobom, ako prežiť skvelé Vianoce. Pozrime sa, čo budú jesť 24. a 25. decembra tí, ktorí zvolia toto menu!
Asi každý vie vymenovať klasické vianočné menu: tradičný vývar alebo kapustnica a plnená kapusta. Zoznam vianočných receptov na rok 2021 by bez týchto jedál nebol úplný, a ak recept trochu zmeníte, nenarušíte veľmi ani svoju diétu. Ale aj malá odchýlka je počas sviatkov odpustiteľným hriechom.
Tajomstvo tradičného vývaru spočíva v pomalom varení a pridávaní menej používaných častí kurčaťa, ako je napríklad krk. Ak si aj pri sviatočnom stole chcete ustrážiť príjem kalórií, obmedzte cestoviny a do polievky pridajte viac zeleniny!
V rodinách, ktoré nemajú na stole vývar, sa na vianočnom jedálnom lístku takmer určite objaví kapustnica. Polievka sa nepripravuje v kotlíku v záhrade, ale vo veľkom hrnci na sporáku a konečný výsledok bude aj tak vrcholom hostiny.
Po polievkach nasleduje hlavný vianočný chod: plnená kapusta. Plnená kapusta je kráľom vianočných mäsových pokrmov, preto si ju nemôžete nechať ujsť. Ak ste kuchárom vy, môžete plnku pripraviť s menším množstvom ryže, aby bola diétnejšia, a ako hosť môžete obmedziť konzumáciu chleba preliateho omáčkou.
Vo všetkých prípadoch a aj v prípade ostatných receptov však platí, že nemusíte jesť až do prasknutia! Z vianočného menu vždy zostane aj na ďalší deň, takže ak niektoré z jedál nemôžete jesť s kľudným srdcom, radšej to už nesilte. Aj v prípade najlepších receptov je možné sa prejesť, a je na každom z nás, aby pocítil, kde sú hranice jeho kapacít.
Ak nie ste preplnení po slávnostnom obede, rodiny si môžu dať večer vianočnú večeru. Po veľmi sýtom vianočnom obede je večera časom na jednoduchšie jedlá, ako je prekladaná pečená zelenina alebo plnené kuracie prsia.
Ide v podstate o diétne jedlá, pretože zelenina aj kuracie prsia patria medzi nízkokalorické potraviny, ale opäť platí, že sa neprejedajte.
Vianočné menu má ešte jedno úskalie: a tým je konzumácia alkoholu. Pri slávnostných jedlách pijú Maďari šampanské, pred stolovaním si dajú pálenku a medzi jedlami pohár vareného vína. Pitie veľkého množstva alkoholu zmiešaného s inými alkoholickými nápojmi nie je len otázkou triezvosti, ale aj kvôli obsahu kalórií v alkoholických nápojoch. Deciliter sladkého šampanského má 84 kalórií, deciliter vareného vína 83 kcal a 0,4 dcl brandy 104 kcal.
A ak vám to nestačí, povedzme si niečo o koláčoch...
Pokiaľ ide o vianočné menu, nie je pochýb o tom, že koláče sú čerešničkou na torte. Maďarská kuchyňa má to šťastie, alebo smolu, že má toľko výborných receptov na koláče, takže naše vianočné menu zahŕňa aj rôzne koláče.
To, čo určite nebude chýbať na sviatočnom stole v žiadnej domácnosti, je závín. Okrem klasických orechových a makových závinov existuje v súčasnosti nespočetné množstvo zaujímavých príchutí, ktoré si môžete pripraviť alebo kúpiť, napríklad pomarančový, levendulový alebo nutelový závin.
Na sviatočnom stole vo väčšine rodín nechýbajú ani žerbo rezy a medovníčky. Tie sa dájú ľahko pripraviť aj s deťmi a ich zdobenie je ideálnym rodinným programom.
Okrem tradičných vianočných jedál si čoraz viac ľudí vyberá na sviatočný stôl aj špeciálne pokrmy. Niektorí ľudia menia tradície, pretože potrebujú rýchle vianočné menu, zatiaľ čo iných tradičné vianočné menu už jednoducho omrzelo. Našťastie sú recepty na vianočné menu dostupné aj v tejto modernejšej kategórii.
Pre tých, ktorí majú radi špeciálne vianočné jedlo, existuje veľa možností, ako zostaviť vianočné z desiatich chodov. Aj ten najjednoduchší vývar môže dostať vzrušujúci nádych použitím špeciálneho mäsa, ako je hovädzie alebo kačacie, ale pre tých, ktorí sa chcú ešte viac vzdialiť od obyčajného, je dobrým nápadom syrová polievka. Táto teplá, krémová a lahodná polievka je samostatným jedlom, ale môžete ju samozrejme podávať aj ako prvý chod.
Ak chcete mať istotu, že budete na zozname nezabudnuteľných vianočných obedov na popredných miestach, vyskúšajte tento rok moderný vianočný hlavný chod - vyprážanú rybu s orechovou strúhankou! Vlašské orechy sú nielen jednou z ideálnych vianočných potravín ako náplň do závinu, ale hodia sa aj k mäsu. Jemnú chuť rybích pokrmov navyše zvýrazňuje výrazná, charakteristická chuť vlašských orechov.
Moderné, netradičné menu vianočnej večere dáva hostiteľke veľmi široký priestor. Zeleninová krémová polievka je ľahký a žalúdok uvoľňujúci pokrm, ktorý je obzvlášť vhodnou voľbou na stred hostiny, rovnako ako krevety alebo iné morské plody zabalené v šunke.
Tieto jedlá sú skvelé nielen preto, že sú výnimočné, ale aj preto, že majú oveľa menej kalórií ako tradičné maďarské jedlá, takže ich aj diétujúci môžu smelo konzumovať.
Ani vianočné dezerty nemusia zostať pri kombinácii žerbo rezov a závinov - hoci väčšina hostí bude pravdepodobne spokojná aj s nimi. V posledných rokoch sa bábovka stala populárnym receptom aj u nás a jeho príprava je naozaj jednoduchá, ak máte správnu formu na pečenie.
Čoraz obľúbenejšie sú aj rôzne dezerty v pohárikoch, ktoré milovníci jednoduchých a rýchlych vianočných jedál zaraďujú do jedálneho lístka takmer pri každej slávnostnej príležitosti. Tieto dezerty sa pripravujú v rôznych podobách, od diétnych verzií s ricottou, tvarohom alebo prírodným jogurtom až po menej diétne verzie s mascarpone a šľahačkou.