BLOG

Najlepšie recepty na bielkovinové koktejly a ich priaznivé účinky na organizmus

IdealBody®

Autor článku:

IdealBody®

 

Aký je vplyv bielkovín na organizmus, prečo je bielkovinový koktejl skvelým riešením pre zvýšenie hmotnosti aj pre diétu a ako by sa mal pripraviť?

Existuje veľa druhov moderných diét, ale všetky majú jednu spoločnú vlastnosť: zvýšený príjem bielkovín. Takéto zvýšené množstvo bielkovín je ťažké prijať iba konzumáciou mäsa, vajec, sóje, takže popularita bielkovinových práškov rastie súčasne s popularitou bielkovinových diét.

Nie je to prekvapujúce: bielkovinové koktejl je jedným z najlepších spôsobov ako dostať bielkoviny do tela rýchlo, ľahko a účinne. A to všetko pomocou rôznych príchutí.

To si však vyžaduje niekoľko osvedčených, lahodných, prírodných, ľahko dostupných ingrediencií - a niekoľko receptov na bielkovinové koktejly.

V tomto článku vám ukážeme, aký vplyv majú bielkoviny na telo, prečo je bielkovinový koktejl skvelým riešením pre priberanie na váhe aj pre diétu a poskytneme vám aj niekoľko rád ako si takéto koktejly pripraviť.

Účinok bielkovín na organizmus

Bielkovinový koktejl

Bielkovina je jednou z najdôležitejších živín pre ľudské telo: tvorí naše bunky, je hlavnou stavebnou jednotkou našich svalov a aj niekoľkých hormónov. Jej konzumácia nielen zvyšuje svalovú hmotu, ale podporuje aj spaľovanie tukov a pretože nie je ľahko stráviteľná, poskytuje aj oveľa menej kalórií ako sacharidy alebo tuky.

Pokiaľ ide o presné čísla: 1 gram bielkovín znamená 4 kalórie, podobne ako je to pri sacharidoch. Rovnaké množstvo tuku predstavuje 9 kalórií. Pre organizmus je bielkovina najťažšie stráviteľná, preto telo potrebuje na jej energetickú premenu viac kalórií ako je to v prípade sacharidov alebo tukov. Naše telo s ňou musí teda viac pracovať, aby získalo energiu. Z tohto dôvodu sa počas diéty odporúča konzumovať čo najviac bielkovín.

Navyše, na rozdiel od sacharidov alebo tukov, si bielkoviny telo nedokáže uskladňovať - ale nachádza sa napríklad vo veľkom množstve vo svaloch.

Keď telo potrebuje energiu (napríklad na činnosť životne dôležitých orgánov), najskôr siahne po ľahko dostupných rezervách: ako sú kalórie z nedávno skonzumovaného jedla alebo pri jeho nedostatku je to tukové tkanivo a určite aj svaly! Preto je veľmi dôležité prijať dostatok výživných látok, z ktorých môže získavať energiu, inak začne organizmus odbúravať svaly kvôli bielkovinám, ktoré obsahujú. Tento proces možno vyvážiť zvýšeným príjmom bielkovín - a tu sa dostávame k dôležitosti bielkovinových práškov počas diéty.

Preto sú bielkovinové kokteily pre chudnutie také dôležité!

Nie nadarmo je bielkovina východiskom programov Idealbody!

Najdôležitejšie termíny, kedy je obzvlášť dôležitá konzumácia bielkovín:

  • Pred a po tréningu
  • Ráno, po prebudení
  • Večer, pred spaním

Trávenie bielkovín je náročnejšie, preto sa neodporúča skonzumovať ich naraz viac ako 25 - 30 gramov.

Odporúčané dávkovanie pre bielkovinové prášky je zvyčajne 24-28 gramov, ale iba časť z toho je čistá bielkovina (50-90%), ostatné zložky sú zodpovedné za dochucovanie, rozpúšťanie a štruktúru nápoja. Napríklad koktejl Idealbody obsahuje 24 gramov bielkovín v každej porcii, čo je v úplnom súlade s odporúčaným množstvom bielkovín na jedno jedlo.

Ako by ste však mali konzumovať bielkovinové koktejly?

Tu sú 3 lahodné a výživné recepty na bielkovinový koktejl, ktoré okrem vynikajúcej chute a bielkovín obsahujú aj ďalšie dôležité živiny!

Recepty na bielkovinové koktejly

domáci bielkovinový koktejl

Jednou z najbežnejších otázok pri konzumácii koktejlov je: Bielkovinové koktejly po domácky alebo kupované?

Hotové bielkovinové prášky majú tú výhodu, že sú ľahko stráviteľné, nenáročne a rýchlo sa k nim dostanete, nevyžadujú si nijakú prípravu pred konzumáciou, ľahko sa rozpúšťajú - a navyše sú veľmi chutné!

Mnohí sú však zástancami domácich bielkovinových koktejlov, pretože vedia presne z čoho sú vyrobené a akú surovinu musia použiť na to, aby do tela dostali to, čo skutočne chceli. Má to, bohužia, nevýhodu v tom, že bielkovinový koktejl je menej rozpustný a nebude taký jemný ako bielkovinový prášok dodávaný výrobcom. Nákup určitých surovín je navyše časovo náročnejší a ani vás to nebude stáť menej.

Oplatí sa striedať pôžitky a dokonca pridať do domáceho bielkovinového koktejlu bielkovinový prášok, aby obsahoval dostatok všetkých dôležitých výživných látok - a navyše bude mať vynikajúcu chuť.

Ak si pripravujete domáce bielkovinové koktejly, vždy si dôkladne vypočítajte obsah kalórií, bielkovín a sacharidov, pretože v dôsledku mnohých lahodných prísad môžete ľahko prekročíť dovolené množstvo.

Tu sú 3 recepty na bielkovinové koktejly, ktoré určite stoja za vyskúšanie.

1. Banánový bielkovinový koktejl

banánový bielkovinový koktejl

Mnoho ľudí sa domnieva, že to, čo je zdravé, nie je chutné. Tu je dôkaz, že to nie je pravda!

Kvôli špenátu bude mať koktejl veľmi zelenú farbu, ale tá chuť všetko vynahradí! Pri obsahu kalórií buďte opatrní: tento koktejl sa môže ľahko stať skutočnou kalorickou bombou, ak ho pripravíte vo väčšom množstve! Radšej ho rozdeľte na dve časti, aby ste neprekročili denný rámec.

Suroviny:

  • 3,5 dl vody, mlieka alebo jogurtu
  • Čokoládový bielkovinový prášok
  • 1 celý banán
  • 1 šálka špenátu
  • 2 polievkové lyžice arašidového masla
  • 1 polievková lyžica kakaa

Jednou z veľkých nevýhod koktejlov je ich príprava a časová náročnosť.

Ak sa s nimi nechcete trápiť, vyskúšajte banánový koktejl Idealbody, ktorý je úplne bezlepkový, takže ho môžu smelo konzumovať aj tí, ktorí trpia intoleranciou!

2. Dvojitý čokoládový koktejl s mätou

dvojitý čokoládový koktejl

Pre milovníkov sladkostí je určený dvojitý čokoládový koktejl s mätou. Samotná čokoláda alebo mäta sú jednou z najchutnejších surovín - ak ich však zmiešate, dostane úplne novú a nečakanú chuť!

Suroviny:

  • Čokoládový bielkovinový prášok
  • 1 šálka čokoládového mlieka (alebo čokoládového rastlinného mlieka)
  • 1 polievková lyžica vlašských orechov
  • 2 polievkové lyžice neochuteného kakaa
  • 2 lístky mäty

3. Pravý zelený koktejl

účinok bielkovín na telo

Ak máte radi ovocie a nechcete sa vzdať ani zeleniny, potom je tento recept na zelený koktejl určený práve pre vás!

Suroviny:

  • 3 dl vody
  • 2 stopky kelu, brokolice alebo akejkoľvek tmavozelenej zeleniny
  • Polovica strapca hrozna
  • Pol šálky mrazeného manga
  • 1 čajová lyžička strúhanej citrónovej kôry
  • Polovica avokáda

Bielkovinový prášok je možné pridať do akéhokoľvek koktejlu podľa potreby, vždy však rátajte s kalóriami navyše.

Ak by ste chceli okrem bielkovinových koktejlov konzumovať aj iné jedlá s vysokým obsahom bielkovín, pozrite si aj na naše diétne recepty.

Čo sme sa z toho dozvedeli?

Bielkoviny sú nevyhnutné pre udržanie a zvýšenie svalovej hmoty a stratu tuku.

Pretože telo je schopné z nich vyrobiť oveľa menej kalórií ako zo sacharidov a tukov (kvôli ich ťažkej stráviteľnosti), môžeme ich použiť na zahnanie hladu pri diéte a vytváraní deficitu kalórií.

Je však dôležité poznamenať, že sa neoplatí konzumovať viac ako 25 - 30 gramov bielkovín na jedno jedlo, pretože telo z nej nedokáže zužitkovať väčšie množstvo.

Z tohto dôvodu majú bielkovinové prášky odporúčané dávkovanie 24 - 28 gramov – nemusíte sa však toho prísne držať, pretože telo nie je schopné využiť 100% príjmu potravy.

Čo iné sa však okrem bielkovinových koktejlov oplatí konzumovať? Presne v to vám pomôže diétna kalkulačka, ktorá na základe pohlavia, hmotnosti a výšky vypočíta, ktorý diétny program je pre vás najlepší. Pustite sa do toho!

BLOG Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov

Mnohí ľudia chcú podporiť zdravie svojej pokožky, kĺbov a vlasov, preto denne užívajú kolagénové doplnky alebo si pridávajú kolagén v prášku do rannej kávy.

#zdravie #životný štýl #vysnívaná postava
Recepty Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom

Tieto kolagénom obohatené palacinky si môžete dopriať na raňajky alebo olovrant. Podávajte ich s jogurtom a bobuľovým ovocím!