BLOG

Prečo módne diéty nefungujú?

IdealBody®

Autor článku:

IdealBody®

 

Čo sú to módne diéty a ako ovplyvňujú naše stravovacie návyky? Prečo im neprepadnúť a aké potraviny by sme si mali vybrať pre svoje zdravie?

Prečo módne diéty nefungujú?

Hoci módne diéty sľubujú bleskové chudnutie, odborníci varujú pred držaním lákavo znejúcich diét, ktoré môžu ľahko viesť k úbytku hmotnosti, no zároveň môžu mať práve opačný účinok. Čo sú to módne diéty a prečo by ste im nemali prepadnúť?

Čo sú to módne diéty?

Módne diéty sú diéty, ktoré sú populárne krátkodobo, rovnako ako aj podobné módne trendy. Často sľubujú neprimerane rýchly úbytok hmotnosti alebo zlepšenie zdravotného stavu spolu s energetickou nenáročnosťou a „detoxikáciou”. Bezpečnosť a účinnosť väčšiny módnych diét nie je podložená kvalitnými klinickými štúdiami. Niektoré z módnych diét sa však môžu používať aj ako vedecky podložená liečebná metóda, napríklad ketogénna diéta pri epilepsii alebo obmedzenie kalórií a stredomorská diéta pri obezite a cukrovke, ale mali by sa používať len pod lekárskym dohľadom.

Typy módnych diét

Väčšinu diétnych trendov možno rozdeliť do nasledujúcich kategórií:

  • Metódy založené na fyzikálnych alebo fyziologických testoch, ako je napríklad diéta podľa krvných skupín.
  • Extrémne nízkokalorické, "pôstne" diéty, ktoré pracujú s oveľa menším množstvom živín, než telo potrebuje, a sľubujú rýchly úspech.
  • Diéty zamerané na konkrétne potraviny, ktoré predpisujú vysoký príjem jedného druhu potravín, ako je napríklad kapustová diéta.
  • Diéty s vysokým obsahom bielkovín a nízkym obsahom sacharidov, ako je Atkinsonova diéta.
  • Nízkokalorické diéty s vysokým obsahom vlákniny, pri ktorých sa často predpisuje dvojnásobný príjem vlákniny oproti bežnej strave.
  • Zázračné diéty vyvinuté známymi osobnosťami, celebritami, ktoré sa nezriedka pre nejakú udalosť alebo rolu odhodlajú k extrémnym metódam. 
     

Prečo sú módne diéty nezdravé?

Tu je niekoľko dôvodov, prečo nie sú módne diéty dlhodobým riešením. 

Odopieranie

Kalorický deficit podporuje chudnutie, ale odopieranie si jedál, ktoré máte radi, sa vám môže vypomstiť. Hoci vám módne diéty môžu krátkodobo pomôcť schudnúť, ich reštriktívny charakter sťažuje ich dlhodobé dodržiavanie a môže zvýšiť riziko vzniku poruchy príjmu potravy.Vedci sa stále snažia pochopiť mechanizmus vzniku chuti na jedlo, ale úplné zrieknutie sa čokolády, chipsov alebo zmrzliny by mohlo viesť k tomu, že budete mať na tieto potraviny väčšiu chuť ako kedykoľvek predtým. Úplné odopieranie nie je životaschopným dlhodobým riešením, pretože nie je udržateľné.

Nedostatok živín

Často sa stáva, že sa diéty zameriavajú na určité potraviny alebo makroživiny. Ak sa však musíte vzdať celej skupiny potravín, je nepravdepodobné, že by táto diéta bola udržateľná, pretože je pre vaše telo oveľa ťažšie získať potrebné živiny. Napríklad ľudia, ktorí dodržiavajú prísnu vegánsku stravu, sú ohrození nedostatkom vitamínu B12, pretože táto živina sa nachádza najmä v potravinách živočíšneho pôvodu.
 

Démonizácia určitých druhov potravín

V spoločnosti IdealBody veríme, že diéta nemusí byť postavená na princípe všetko, alebo nič. Samozrejme, veľké množstvo rafinovaných sacharidov môže spôsobiť prudký nárast hladiny cukru v krvi, ktorý môže viesť k cukrovke, ale sacharidy nie sú ani zďaleka nepriateľmi. Príjem rafinovaných sacharidov a cukru však sa môžete znížiť aj bez extrémov. Celozrnné obilniny, ovocie, zelenina a strukoviny obsahujú množstvo živín, vrátane vlákniny, ktoré sú nevyhnutné pre zdravé črevá.

IdealBody®

Základy zdravého stravovania 

  • Konzumujte veľa ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov a orechov.
  • Obmedzte príjem sladkostí a cukru.
  • Soľte menej, používajte jodizovanú soľ.
  • Nahraďte nasýtené tuky nenasýtenými tukmi a obmedzte transmastné kyseliny.
  • Zvoľte si radšej dlhodobú diétu (napríklad 30-dňovú diétu IdealBody) alebo jedálny lístok, ktorý môžete dodržiavať.

Ak budete týždenne aspoň 150 minút stredne intenzívne cvičiť, môžete výrazne znížiť riziko výskytu kardiovaskulárnych ochorení a mozgovej príhody. Pravidelné športovanie prospieva aj vašim kostiam, môže zlepšiť kvalitu vášho spánku a má pozitívny vplyv na vaše duševné zdravie.

Programy IdealBody® sú navrhnuté s veľkým dôrazom na pravidelnosť a prísun vitamínov a minerálov, ktoré potrebujete na to, aby ste si udržali energiu počas celého dňa a vyživovali svoje telo. Zadajte svoje údaje do našej kalkulačky ideálnej telesnej hmotnosti, ktorá vám vypočíta vašu ideálnu telesnú hmotnosť, a my vám ukážeme, ktoré diétne programy a balíky sú pre vás najvhodnejšie a ktoré si môžete ihneď objednať na webovej stránke IdealBody®. 
 

Čo všetko obsahuje komplexný koktejlový prášok IdealBody® na náhradu jedla?

  • 40% jedinečne zostavených bielkovín z troch rôznych zdrojov, ktoré sú vysoko vstrebateľné a podporujú udržiavanie svalov.
  • Prírodné sacharidy, vlákninu a mastné kyseliny, ktoré vás udržia v rovnováhe, zbavia bolesti hlavy a poskytnú dostatok energie počas celej diéty.
  •  22 vitamínov a minerálov, aby vám nechýbali žiadne živiny.

Je dôležité, aby ste v tomto procese neboli sami, a aby vás pri chudnutí niekto podporoval. Srdečne vás očakávame v našej komunite na Facebooku, kde môžete položiť svoje otázky našim odborníkom a naši ďalší skúsení diétujúcimi vás usmernia na ceste za vašou ideálnou postavou.
 

BLOG Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov

Mnohí ľudia chcú podporiť zdravie svojej pokožky, kĺbov a vlasov, preto denne užívajú kolagénové doplnky alebo si pridávajú kolagén v prášku do rannej kávy.

#zdravie #životný štýl #vysnívaná postava
Recepty Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom

Tieto kolagénom obohatené palacinky si môžete dopriať na raňajky alebo olovrant. Podávajte ich s jogurtom a bobuľovým ovocím!