BLOG

Koľko kolagénu denne potrebujeme? Tipy na správne dávkovanie

IdealBody®

Autor článku:

IdealBody®

 

Do určitého veku si síce dokážete vyprodukovať dostatok kolagénu prirodzene pomocou vyváženej stravy, ale pre ochranu kĺbov, rast svalov a zdravie pokožky a vlasov by ste mali zvážiť užívanie kvalitného a ľahko vstrebateľného kolagénu. Koľko kolagénu denne potrebujete, aby ste sa cítili vo svojej koži naozaj dobre?

Účinky kolagénu: na čo je kolagén dobrý?

Kolagén je bielkovina zodpovedná za zdravé kĺby a pružnosť a pevnosť pokožky. Nachádza sa v kostiach, svaloch a krvi, tvorí tri štvrtiny kože a jednu tretinu telesných bielkovín. S pribúdajúcim vekom sa kolagén rozpadá a naše telo ho ťažšie dopĺňa, preto sa mnohí ľudia obracajú na kolagénové doplnky.
Kolagén nie je len prospešný, ale je skutočne nevyhnutný pre dobré zdravie. Pomáha udržiavať pokožku hydratovanú a zmierňuje bolesť pri artritíde, podporuje zrážanie krvi, hojenie rán a chráni nervový systém.

 IdealBody®

Typy kolagénu

Doteraz bolo identifikovaných 28 typov kolagénu, z ktorých typy I, II a III sú v ľudskom tele najbežnejšie.

Typ I

Tvorí 90 % telesného kolagénu a zabezpečuje štruktúru kože, kostí, šliach, vláknitých chrupaviek, spojivového tkaniva a zubov.

Typ II

Nachádza sa v elastickej chrupavke, ktorá vypcháva kĺby.

Typ III

Podporuje štruktúru svalov, orgánov a tepien.

Aby ste si udržali pružnú a hydratovanú pokožku, bojovali proti vráskam a mali husté vlasy, doplnky s kolagénom typu I budú vašimi pomocníkmi. Pri bolestiach a zápaloch kĺbov si vyberte typ II. Kolagén IdealBody obsahuje oba typy, takže môžete naraz pokryť viac ako jeden problém.

Užívanie kolagénu: denná potreba kolagénu

Hydrolyzovaný kolagén je jedným z najčastejšie používaných typov kolagénu v doplnkoch stravy, pretože sa ľahšie vstrebáva ako iné typy kolagénu. Často sa predáva vo forme kapsúl alebo prášku, ktorý sa zamieša do teplých a studených nápojov a polievok, ale obľúbenou formou sú aj kolagénové nápoje. 

  • Chcete posilniť zdravie svojej pokožky a vlasov? Konzumujte 2,5 až 10 gramov kolagénových peptidov denne počas 8 až 12 týždňov. 
  • Trpíte artritídou? Ideálna dávka je 10 gramov hydrolyzovaného kolagénu denne, ale aby ste dosiahli výsledky, musíte toto množstvo užívať aspoň 5 mesiacov. 

Denná dávka kolagénu pre športovcov

Bolo vykonaných mnoho výskumov o tom, koľko kolagénu potrebujú športovci každý deň na regeneráciu a zníženie počtu zranení.

  • Zo štúdii z roku 2008 sa potvrdilo, že užívanie 10 gramov hydrolyzovaného kolagénu denne počas 24 týždňov na zníženie bolesti kĺbov spôsobenej nadmerným používaním je účinné.
  • Zo štúdii uverejnenej v roku 2019 sa ukázalo, že užívanie 20 gramov hydrolyzovaného kolagénu denne počas 9 dní - 7 dní pred a 2 dni po cvičení - na zníženie bolestivosti po cvičení a urýchlenie regenerácie je účinné.

Ak je vaším cieľom budovanie svalovej hmoty a zlepšenie zloženia tela, užívanie 15 gramov kolagénu denne môže byť dobrou cestou.

IdealBody®

Koľko kolagénu denne potrebujeme pre zdravú pleť?

Telo produkuje prokolagén kombináciou dvoch aminokyselín - glycínu a prolínu - ktoré sú základnými stavebnými kameňmi tvorby kolagénu. Svojmu telu môžete pomôcť pri tvorbe tejto dôležitej bielkoviny tým, že mu zabezpečíte správny prísun vitamínu C a minerálov užívaním kvalitných vitamínov a antioxidantov.
S pribúdajúcim vekom telo produkuje menej kolagénu, čo vedie k suchej pokožke a vráskam. Viaceré štúdie však preukázali, že kolagénové peptidy alebo doplnky obsahujúce kolagén môžu pomôcť spomaliť proces starnutia pokožky. 
Zo štúdie uverejnenej v roku 2019 sa napríklad zistilo, že užívanie 3 až 10 gramov kolagénu denne v priemere počas 69 dní viedlo k zlepšeniu pružnosti a hydratácie pokožky.

Najlepšie zdroje príjmu kolagénu

Je známych niekoľko typov kolagénových doplnkov vrátane želatíny, nedenaturovaného kolagénu a hydrolyzovaného kolagénu. Hydrolyzovaný kolagén je najideálnejšou formou, pretože sa rozkladá na ľahko vstrebateľné časti nazývané peptidy.
Zatiaľ čo bielkoviny sú dlhé reťazce peptidov a aminokyselín, peptidy sú krátke reťazce, ktoré telo ľahšie spracúva. Hydrolyzovaný kolagén pochádza z hovädzieho dobytka, ošípaných alebo rýb.

Naša ponuka

MALINOVÝ komplexný kolagénový nápoj v prášku - 300g

30 porcií

Osviežujúci kolagénový nápoj v prášku s malinovou príchuťou s viac ako 9000 mg hydrolyzovaného kolagénu, kyselinou hyalurónovou, výťažkami z bobúľ acai a šípok, s pridanými vitamínmi. Obsahuje dva rôzne typy kolagénu pre krásu pokožky a zdravie kĺbov.

24,20 €

Odstrániť

Ako si vybrať kolagénový doplnok?

Kolagénové doplnky sú v súčasnosti dostupné v rôznych podobách. K dispozícii sú výrobky vo forme tabliet, nápojového prášku a sirupu so širokou škálou účinných látok. Pri výbere je potrebné zvážiť mnoho faktorov, takže aby sme vám pomohli, podelili sme sa s vami o to, čo sme hľadali pri vytváraní nášho kolagénového nápoja v prášku s malinovou príchuťou.

Kolagén IdealBody:

  • Má vysoký obsah kolagénu (viac ako 9000 mg kolagénu),
  • je vyrobený z vysoko čistého, prémiového hydrolyzovaného kolagénu,
  • a obsahuje aj kolagén typu II, takže je vhodný pre pokožku a kĺby, 
  • je skutočným koktejlom krásy vďaka obsiahnutej kyseline hyalurónovej,
  • extraktu zo šípok, extraktu z bobúľ acai, vitamínom C, D, K2, ktoré napomáhajú imunitnému systému fungovať a absorbovať účinné látky,
  • chutí božsky, takže si ho zaručene nezabudnete "dať" a je to skôr otázka striedmosti,
  • na dosiahnutie jemnej malinovej chuti bola použitá prírodne identická aróma,
  • neobsahuje GMO,
  • neobsahuje pridaný cukor,
  • obsahuje prírodné farbivo (červená repa a kurkuma).

Všetko o nápoji IdealBody MALINOVÝ kolagénový komplex v prášku sa dozviete kliknutím na tento odkaz.

BLOG Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov

Mnohí ľudia chcú podporiť zdravie svojej pokožky, kĺbov a vlasov, preto denne užívajú kolagénové doplnky alebo si pridávajú kolagén v prášku do rannej kávy.

#zdravie #životný štýl #vysnívaná postava
Recepty Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom

Tieto kolagénom obohatené palacinky si môžete dopriať na raňajky alebo olovrant. Podávajte ich s jogurtom a bobuľovým ovocím!