BLOG

Diétna večera: 5 + 1 super večera s receptom

IdealBody®

Autor článku:

IdealBody®

 

Ktoré sú najväčšie mýty brániace diéte, aká je pravda o diétnej večeri a aké recepty na diétnu večeru sa oplatí poznať?

Večera je nepochybne najdôležitejším jedlom z hľadiska zdravia aj diéty.

Mnoho ľudí sa mylne domnieva, že „po šiestej večer by sa už nemalo nič jesť“.

Hoci vďaka zdravej večeri môžete urobiť dobre nielen pre svoje telo, ale aj zabrániť úbytku svalstva počas diéty - to všetko pri zachovaní rovnakého tempa spaľovania tukov.

Prečo je pravidlo po šiestej mýtus, aká je pravda o diétnych večerách a aké recepty na diétnu večeru stojí za to poznať?

Na takého a podobné otázky prináša odpoveď tento článok

Zdravá, diétna večera

Problém večernej hladovky spočíva v tom, že telo potrebuje živiny aj počas noci, pretože funguje rovnako ako cez deň - iba v pomalšom režime.

Budete potrebovať energiu, pretože vaše orgány pracujú: vaše srdce bije, vaše pľúca dýchajú, váš žalúdok a črevá trávia. Preto keď dlhšiu dobu nejete, telo začne hladovať.

Ak nebudete jesť po 6 večer, nespôsobí to jeden, ale dva problémy naraz:
1. Telo neprijíma energiu z vonkajšieho zdroja (potravy), preto začne rozkladať menej dôležité tkanivá, aby z nich získalo energiu - teda svaly
2. Akonáhle telo znovu dostane jedlo - zvyčajne na raňajky - snaží sa za každú cenu ukladať živiny - aby si hromadilo tukové zásoby

To je dôvodom, prečo vynechanie večere z dlhodobého hľadiska narobí viac škody ako osohu, pretože telo odbúrava svaly oveľa ľahšie ako tukové zásoby. Váha ukáže menej, ale chudnúť budete zo svalov.

Ako sa potom oplatí večerať?

Nápady na diétnu večeru

diétne recepty

Ako ste sa dočítali v našom predchádzajúcom článku, je veľmi dôležité, aby sa diétne raňajky skladali hlavne z bielkovín a malého množstva sacharidov, pretože ráno je naša citlivosť na inzulín vysoká, čo telu výrazne uľahčuje premenu sacharidov na tukové zásoby.

To isté platí aj pre diétnu večeru: pred spaním sa oplatí konzumovať čo najviac bielkovín a čo najmenej sacharidov. 30-40 g sacharidov je správne množstvo na večeru, pretože ide o posledné jedlo dňa, takže je zbytočné prijímať príliš veľa energie.

Sacharidy a tuky sú energetickými zdrojmi v ich primárnej úlohe, zatiaľ čo bielkoviny sú stavebnou jednotkou tela, teda buniek, tkanív a orgánov a sú najviac zastúpenou živinou v ľudskom tele.

Kedže telo pracuje počas noci v kľudovom režime (žiadny pohyb, ktorý vyžaduje najviac energie), ukladá si všetky zdroje energie, ktoré nevyužíva.

A práve tomu sa chceme počas diéty vyhnúť!

Takže „už nejedzte po 18:00“ je mýtus, ktorý je v zásade dobre mienený, ale veľmi zjednodušuje podstatu. Tvrdenie znie správne nasledovne: „Po 18:00 už nejedzte vysokokalorické jedlá s vysokým obsahom sacharidov“.

Vo večerných hodinách sa tiež oplatí znížiť príjem tukov, pretože sú tak isto zdrojom energie, a zatiaľ čo 1 gram bielkovín alebo sacharidov zodpovedá 4 kalóriám, rovnaké množstvo tukov znamená 9 kalórií.

Ale, ak sa sacharidy vôbec neodporúčajú, zatiaľ čo tuky sa odporúčajú iba s mierou, čo si môžete dať na večeru - aké diétne recepty existujú?

Recepty na diétne večere s obrázkami

Mnoho ľudí si myslí, že ak nemôžu jesť sacharidy, nemôžu jesť v podstate nič.

Toto je ďalší mýtus, ktorým argumentujú tí, ktorí sa nechcú večer pripraviť o sacharidy alebo nechcú dodržiavať účinnú diétu ako sú programy Idealbody.

Napriek tomu existuje život aj bez sacharidov – dokážeme vám to! Tu je niekoľko osvedčených receptov na diétne večere, ktoré vyskúšalo veľa odborníkov na zdravie a diétu.

1. Kurací šalát

zdravá večera

Kuracie prsia sú jedným z najlepších spôsobov ako dostať bielkoviny do nášho tela. Ich konzumácia samostatne alebo so zeleninou však môže byť pre mnohých príliš suchá.

Tu je riešenie!

Kurací šalát je perfektná diétna večera, pretože neobsahuje sacharidy, takže ak ho budete konzumovať s mierou určite nepriberiete – ak ho budete podávať s malým množstvom dresingu, tak ani suchosť nebude problémom.

Navyše, existuje veľa diétnych šalátov na báze kuracieho mäsa, či už je to cisársky šalát, cobb šalát alebo domáci miešaný šalát, do ktorého si môžete pridať takmer akúkoľvek zeleninu.

2. Ovocný alebo zeleninový tvaroh

recepty na diétne večere

Tvaroh obsahuje pomaly vstrebateľné bielkoviny, kazeín.

Z tohto dôvodu sa považuje tvaroh za jeden z najlepších a najsýtejších diétnych večerí, pretože sa trávi dlho a telu tak dodáva neustále živiny.

Napriek tomu, že ho telo trávi aj počas noci, sa nepriberá z neho. K tomu je však potrebný nízkotučný tvaroh.

Oplatí sa ho zmiešať s niečím, čo obsahuje nízke množstvo sacharidov alebo cukov, ako sú maliny, jahody alebo grécky jogurt bez cukru - alebo s potravinami silnejšej chuti, ako sú cibuľa, pažítka alebo štipka korenia. 

3. Brokolicová krémová polievka

sýta diétna večera

Brokolica je jednou z najvýživnejších druhov zeleniny.

Okrem toho má veľmi nízky obsah kalórií a ľahko sa pripravuje.

Potrebujete len trochu zeleninového vývaru, soľ, čierne korenie a samozrejme brokolicu. Na dochutenie môžete použiť parmezán alebo kaukazský kefír.

Je to ideálna voľba pre celú rodinu, pretože ide o mimoriadne zdravú večeru.

4. Losos so zeleninou

nízkokalorická večera

Pre milovníkov morských plodov je losos perfektnou večerou pre jeho vysoký obsah omega-3 a bielkovín.

Môže sa konzumovať samostatne alebo so zeleninou. Takýmto spôsobom obsahuje iba minimálne množstvo sacharidov, alebo môžete zvoliť aj celozrnný chlieb. Mnoho ľudí by chcelo ubrať z večernej konzumácie sacharidov, ale len pekne postupne, pretože sa ich nechcú vzdať úplne.

Pre nich je lososový chlieb dobrým riešením, je však dôležité, aby bol chlieb opečený a celozrnný. Jeden krajec chleba je ešte v poriadku, ale viac by sa ho už počas večere nemalo konzumovať. 

5. Pečený karfiol so zeleninou

nápady na diétnu večeru

Karfiol je rovnako ako brokolica bohatý na dôležité vitamíny, minerály a stopové prvky.

Okrem toho je jeho chuť tiež výrazná, takže pre tých, ktorí ju majú radi, môže ísť o dokonalý a povzbudzujúci nápad na diétnu večeru.

Možno by stálo za to zmiešať ho s inou zeleninou alebo dokonca s mäsom, pretože jeho obsah bielkovín nie je taký vysoký ako v potravinách živočíšneho pôvodu.

+1. bielkovinový koktejlový prášok

diétna večera

Doplnky výživy sú vlastne koncentrované potraviny. Výrobky, ktoré sú zvyčajne v práškovej forme, sa získavajú z tuhej stravy, takže neobsahujú „nadbytočné“ živiny, ktoré by sme do konkrétneho jedla nechceli zahrnúť.

Takže bielkovinový koktejl je jednou z najlepších nízkokalorických večerí!

Koktejl je chutný, sýty a podporuje chudnutie - potrebujete viac? Vyskúšajte bielkoviny Idealbody.

Ak by ste chceli spoznať ďalšie chutné, zdravé a diétne recepty - či už na raňajky alebo na obed - pozrite si zbierku receptov Idealbody!

Čo sme sa z toho dozvedeli?

Večera je najdôležitejším jedlom z hľadiska diéty. „Po 18:00 však už nič“ je mýtus, ktorý, žiaľ, narobí viac škody ako úžitku.

Aby bola vaša diéta efektívna, nemusíte vynechávať celú večeru, stačí obmedziť sacharidy.

Najlepšie diétne jedlá na večeru sú bohaté na bielkoviny - večer stojí za to tiež minimalizovať obsah tuku, pretože 1 gram tuku obsahuje oveľa viac kalórií ako rovnaké množstvo bielkovín alebo sacharidov.

Najlepšie diétne večere sú teda väčšinou bohaté na bielkoviny a zeleninu, z ktorých sa dá pripraviť vynikajúce jedlo, takže pomocou nich si udržiavame a podporujeme nielen zdravie, ale aj diétu!

BLOG Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov

Mnohí ľudia chcú podporiť zdravie svojej pokožky, kĺbov a vlasov, preto denne užívajú kolagénové doplnky alebo si pridávajú kolagén v prášku do rannej kávy.

#zdravie #životný štýl #vysnívaná postava
Recepty Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom

Tieto kolagénom obohatené palacinky si môžete dopriať na raňajky alebo olovrant. Podávajte ich s jogurtom a bobuľovým ovocím!