BLOG

3+1 zaručených tipov na chudnutie

IdealBody®

Autor článku:

IdealBody®

 

Blíži sa leto a mnohí sa preto chcú zbaviť nadbytočných kíl za pár minút. Ale pozor!So zázračnými diétami však môžu dosiahnuť nielen rýchly návrat kíl, ale zalomcujú aj so svojím zdravím. Tamara Handl vedúca maďarského Centra Idealbody nám prezradila zaručené tipy na chudnutie.
 

Prečo nie sú rýchle diéty účinné?

Väčšina bleskových diét spočíva v hladovaní, následná rýchla strata váhy je nie len nezdravá, ale takmer určite spustí začarovaný kruh a vedie k jojo efektu. Ako tento proces funguje? 
-    Keď organizmus dostane menej energie, než potrebuje, začne používať vlastné zásoby energie. V prvom kole začne využívať ľahko dostupný glykogén, keď sa však tento zdroj minie, začne rozkladať aminokyseliny, ktoré sa nachádzajú vo svaloch. Tuky začne spotrebovávať až keď sú všetky ostatné zdroje vyčerpané.

Glykogén a bielkoviny obsahujú vodu, to znamená, že keď ich budeme mať v organizme menej, strácame len vodu. Jedna z najväčších pascí rýchlych diét je, že okamžité chudnutie na začiatku diéty nás povzbudí, aj keď veľká časť ubudnutých kilogramov nie je tuk, iba voda. Problémom je, že kým sa náš organizmus dostane k bodu, že by začal spotrebovávať zásoby tukov, blesková diéta už nášmu organizmu spôsobila značný energetický deficit, kvôli čomu sa spomalí metabolizmus.

IdealBody®

Spustí sa začarovaný kruh

Kým sme prišli k tejto fáze, môže nedostatok amynokyselín a bielkovín viesť k strate svalstva, a čím menej svalov máme, tým pomalší je náš metabolizmus. Následne dochádza k vážnej stagnácii pri chudnutí, čo mnohých od diéty odradí. Skoncovanie s prísnou diétou vedie k rýchlemu nárastu váhy, keďže organizmus dostáva od mozgu pokyn, aby si uskladnil čo najviac energie. Navyše začneme aj slabnúť, budeme unavení a pohybujeme sa stále menej, čo ešte viac spomalí metabolizmus a sklamanie z diéty vedie k vážnejšiemu prejedaniu sa.
Skutočné spaľovanie tukov sa totiž začína ubúdaním rýchlo vytváraných rezerv. K ubúdaniu tukových tkanív je potrebný dostatočný príjem živín a stravy bohatej na bielkoviny s nízkym obsahom sacharidov, plus nejaký ten pohyb.

V prípade pohybu je potrebné dbať na princíp postupného zaťažovania tela a pri začiatočníkoch  aj na to, že do pohybu sa oplatí pustiť len v prípade, keď si organizmus za 2-3 týždne zvykol na diétny jedálniček a na nižší príjem kalórií. Začať s diétou a pohybom súčasne neodporúčame.

5 tipov k zaručenému úspechu

-    Zdravé, zaručené a dlhodobé riešenie môže priniesť iba správne zostavený jedálniček, žiadne radikálne stravovanie a dostatok pohybu - zdôrazňuje Tamara Handl, vedúca maďarského Centra Idealbody, ktorá prezradila aj niekoľko tipov.

1.    Nájdite si spoločníkov! Je oveľa jednoduchšie chudnúť s ľuďmi, s ktorými máte spoločný cieľ, skupina má výraznú motivačnú silu. Môže ísť o rodinného príslušníka, kolegu alebo komunitu na Facebook-u.

2.    Robte malé kroky! Vždy si vytýčte menšie ciele, ktoré môžete v krátkom čase dosiahnuť. Zhodenie 20 kíl sa môže zdať veľkou výzvou, no úbytok 1-2 kíl týždenne alebo vytrvalejšia chôdza na bežeckom páse je dosiahnuteľná pre každého.

3.    Je dôležité, aby ste priniesli vlastné rozhodnutia! Ak ste už rozhodnutí, veľkú úlohu zohráva vytrvalosť, v ktorej Vám môžu pomôcť priatelia alebo motivujúca komunita. No najdôležitejšie je, aby ste vy sami vytrvali pri svojom rozhodnutí a verili si, že to dokážete.
+    Pripravte si jedálniček! Je dobré ak máte týždeň vopred pripravený týždenný jedálniček a viete, čo budete daný deň jesť. Takto nemusíte cez deň improvizovať a určite sa Vám aj podarí dodržiavať diétu!
 

BLOG Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov

Mnohí ľudia chcú podporiť zdravie svojej pokožky, kĺbov a vlasov, preto denne užívajú kolagénové doplnky alebo si pridávajú kolagén v prášku do rannej kávy.

#zdravie #životný štýl #vysnívaná postava
Recepty Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom

Tieto kolagénom obohatené palacinky si môžete dopriať na raňajky alebo olovrant. Podávajte ich s jogurtom a bobuľovým ovocím!